
Terve pitkästä aikaa! Blogissani on ollut hieman pidempi tauko, mutta se johtuu vain hektisestä elämänvaiheesta. Innostuin tekemään uuden arvostelun, nimittäin tällä kertaa huuruisen suurennuslasini alla on Marcel-Andre Casasolan suunnittelema teos Madeira. Tämä, vuonna 2012 julkaistu, peli tutustuu nimensä mukaisesti lomasaari Madeiran kauniiseen maisemaan.
Pelin tarkoitus
Pelin alussa kukin pelaaja saa valita niin sanotut "toimintakortit", joiden avulla pääsee tutustumaan Madeiran saareen satamakaupunkien, jokien ja teiden kautta. Tämän lisäksi kukin pelaaja saa kaksi pisteytyskorttia, joiden oikea-aikainen käyttö saattaa kanssakilpailijat pettymykseen ja sinut pisteradan kärkeen. Pisteitä saa mm. rakennuksista, materiaaleista ja eläimistä niistä alueista, joita olet ehtinyt vallata.
Puolessa välissä peli heittää häränpyllyä, kun alkaa niin sanottu "toinen" kierros. Tässä vaiheessa oikeastaan kaikki Madeiran aarteet on paljastettu ja nyt viimeisenä oleva pelaaja saa valita ensimmäisenä toimintakortit, jotka sopivat parhaiten hänen tarkoitusperiinsä.
Pelin voittaa tietenkin se, joka kahden pelivaiheen jälkeen saa eniten pisteitä. Loppupisteet koostuvat pelin aikana saaduista pisteistä ja salaperäisistä lintulaatoista, joita pelaaja on kierroksien aikana saattanut kerätä.
PELIN POHDINTAA
Madeira on omiaan, jos nauttii kevyistä "europeleistä". Se viihdyttää jokaisella pelikerralla, koska pelaajien toiminnot ja tavoitteet muuttuvat kesken pelin. Pidän myös Afrikan tähdestä varastetusta ideasta, jossa aarteet ovat aluksi piilossa. Pelin ensimmäinen osa keskittyy pääasiassa tuuriin, toinen osa puhtaaseen taktikoimiseen. Molemmilla keinoilla voi menestyä yhtä hyvin. Tästä syystä peli sopii niin kokeneemmille kuin ensikertalaisillekkin ilman ylivoimaisia piste-eroja. Muutenkin Madeira on omiaan seurapeliksi, koska jos yksi asia on varma niin se, ettei kukaan voi olla huonolla tuulella kun pääsee tutustumaan tähän paratiisisaareen.
Pelin alkujärjestelyt ovat melko helpot ja selkeät, pelaamiseen menee noin 45 minuuttia ja tämä pitää paikkansa lähes jokaisessa pelissä.
Arvostelu
Mekaniikka: 7
Madeiran mekaniikan perusta ei loppujen lopuksi sisällä mitään mullistavia uudistuksia verrattuna niin moneen muuhun europeliin. Mutta pisteitä tulee ehdottomasti siitä, että pelissä on niin vahvasti tuotu tuurin ja taktiikan yhdistelmä, joka toimii mielestäni oikein hyvin. En ainakaan heti muista muita pelejä, joissa tämä yhdistelmä on näin vahvasti läsnä. Lisäksi suurimman piste-eron saavuttamiseksi omien korttien oikea-ajoittaminen on tärkeää. Kaiken kaikkiaan mekaniikka on juuri sellainen kuin helppoon seurapeliin tahtookin.
Ulkonäkö: 7
Ulkonäkö tuo ensimmäisenä mieleen sanat värikäs ja pirteä. Kartta ei sisällä tekstiä eikä erikoisia symboleja, liekö tämä yksi syy siihen että peli tuntuu niin mahdottoman kevyeltä. Komponentit ovat peruspalikoita, laadukkaita ja yksinkertaisia, jotka ovat varmasti tuttuja kaikille enemmän lautapelejä pelanneille. Miinusta tulee siitä, ettei kartta ainakaan minun mielestäni muistuta edes etäisesti Madeiran karttaa, mutta ehkä kauneus on katsojan silmissä. Kaiken kaikkiaan pelin ulkonäkö on miellyttävää keskitasoa.
Viihdyttävyys: 5
Olen pahoillani, mutta viihdyttävyydestä joudun antamaan näin heikon arvosanan. Oikeastaan siitä syystä, että vaikka peli vaihtuukin hieman joka kerralla, niin siitä huolimatta kahden-kolmen pelikerran jälkeen peli alkaa tuntumaan tylsältä ja liian helpolta. Peli on loistava ensikertalaisille, mutta menettää tuon hohdokkuutensa aika nopeasti.
Yleisarvosana 6+
Tunnen että tuo 6+ on juuri oikea arvosana tälle pelille. Toiset voivat toki tykätä maasta taivaisiin, toiset taas asettaa tämän Monopolinkin alapuolelle. Tämä arvostelu on minun mielipiteeni, kerro vapaasti, jos olet eri mieltä.
Loppumutinat
Vinkkejä: Kannattaa pyrkiä mahdollisimman nopeasti rakentamaan/valloittamaan vähän kaikkea. Esim: yksi kutakin rakennusta, yksi kutakin eläintä ja yksi kutakin materiaalia, näin sinulla on suurin mahdollisuus napata irtopisteitä vastapelaajien pisteytyskorteista. Näin pistemääräsi oikeastaan kasvaa sitä enemmän mitä enemmän sinulla on vastapelaajia. Peli on 2-4 pelaajalle
Kiinnostavaa taustatietoa
Madeiran kansi näyttää ehkä tutulta mutta nimi on vieras? Tälle löytyy selitys, pelin alkuperäinen nimi on Santa Cruz, yhden Madeiran kaupungin mukaan. Kun peli julkaistiin Suomessa, sen nimeksi muutettiin Madeira, puhtaasti bisnes-syistä, Madeira on sopiva jatko-osa niin sanotuille "lomasaari" peleille - ensimmäinen osa tälle kategorialle oli peli nimeltä Mallorca.
Suskin Kommentti
Pelihyllyä katsellessa tekee useastikin mieli pelata Madeiraa, koska helpohko kartta ja pelityyli iskevät. Ensimmäinen vaihe pelissä on kihelmöivä, toisessa vaiheessa alkaa hieman puuduttaa. En pidä ideasta, että koko peli on paljastettu ja sitten pelataan uusiksi. Voisin pelata ensimmäistä vaihetta montakin kertaa putkeen, mutta toinen vaihe jotenkin kosahtaa kiveen ja silloin muistaa, miksi Madeira ei nouse suosikkipelien listalle. Mutta ehdottomasti valitsen tämän pelin sellaiseen seuraan, jossa ei olla paljoa pelattu lautapelejä - helppo ja turvallinen valinta kaikille! Siksi annan tälle kuitenkin seiskan.
Oikein hyvä! En ole peliin tutustunut joten kaikki tieto on tervetullutta! Tuli muuten mieleen kun olit tagannut pariskuntapeliksi että ootko pelannu suurimman osan kahdestaan vai useammalla pelaajalla ja onko arvostelu pääosin kahdelle vai useammalle pelaajalle, kun pelaajamäärien mukaan peli voi vaihtaa aika paljonkin "vaatteitaan" :)
VastaaPoistaMoikka, enemmän olemme kyllä pelanneet tätä täydellä volyymilla eli 4 pelaajalla, mutta tuo tagi tarkoittaa et sopii hyvin myös 2 hengelle (ajattelin poistaa nuo tagit kokokaan)
VastaaPoista