sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Menolippu Eurooppa


Moro taas, tällä kertaa arvostelen kultakimpaleen, joka oikeastaan toi meidät lautapelien ihmeelliseen maailmaan, nimittäin vuonna 2005 julkaistun 2-5 pelaajan Menolippu Euroopan. Pelin on suunnitellut, kukapas muukaan kuin nero Alan.R.Moon. Peli on jatko-osa huippusuosion saaneelle Menolippu Amerikalle. Lisäosia on tippunut molempiin niin kutsuttuihin Menolipun "peruspeleihin" melkoinen määrä ja lupaan arvostella täällä niin monta kuin vain ehdin. Mutta lähdetäänpä nyt junamatkalle ympäri Eurooppaa!


Pelin tarkoitus

Menolippu- pelin tarkoituksena on rakennuttaa junareittejä eri Euroopan kaupunkien välille. Reittejä rakennetaan kerättyjen junakorttien avulla. Kinkkistä pelistä tekee sen että jokaiseen kaupunkiin pääsee vain muutamaa reittiä pitkin, tästä syystä omien peliliikkeiden oikea ajoittaminen, salamyhkäisyys ja suunnitteleminen on elintärkeää. Valmiiksi tehdyistä reiteistä saa tietenkin pisteitä, mutta jos et onnistu pitämään lupauksiasi, negatiiviset miinuspisteet kirpaisevat varmasti. Eniten pisteitä lopussa kerännyt voittaa.



Pelin pohdintaa

Kuten alussa jo mainittiin, Menolippu Eurooppa on jatko-osa Menolippu Amerikalle. Pelit ovat perusidealtaan aivan samat, lukuun ottamatta muutamaa pientä vivahde-eroa. Jotkut sanovat että Menolippu- Eurooppa on uusien tunneli- ja lauttareittien takia hieman isoveljeään parempi, mutta kauneus on tietenkin katsojan silmissä.

Jos haluaa tutustuttaa jonkun lautapelien ihmeelliseen maailmaan, niin Menolippu Eurooppa on täydellinen tapa aloittaa perehdytys. Peli on toiminnoiltaan hyvin yksinkertainen ja siitä syystä helppo oppia. Jokaiselle pelaajalle kehittyy aina oma "menolippupersoonallisuus", jonka mukaan yleensä pelaa. Jokainen pelikerta kasvattaa itseluottamusta roimasti, liekö tämä syynä että yleensä jo toisella pelikerralla ensikertalaisetkin alkavat luoda ovelia taktiikoita, joilla aiheuttaa harmaita hiuksia kilpakumppaneille. Suosittelen kaikkia testaamaan edes kerran tätä nuorta klassikkoa.

Peli vie aikaa noin tunnin verran, opettamiseen menee aikaa noin 5 minuuttia. 


Arvostelu

Mekaniikka: 6 

Ikävä kyllä Menolippu-Euroopan mekaniikalle ei voi antaa korkeampia pisteitä, koska koko pelin toiminnot voi tiivistää kahteen sanaan: " kerää" ja "rakenna". Tämä yksinkertainen mekaniikka on tietenkin todella hyvä juuri aloitteleville pelaajille, mutta loppujen lopuksi toiminnot ovat aika tylsiä. Omaan taktiikkaan pelin mekaniikalla ei oikein pysty vaikuttamaan millään tavalla, vaan oman taktiikan toteuttaminen perustuu puhtaasti tuuripeliin.

Ulkonäkö: 9

Alan. R. Moonin pelit ovat säännöllisesti olleet hyvännäköisiä - selkeät kuviot, kauniit taustat ja toimivat pistetaulukot täyttävät tarkasti jokaisen lautapelaajan tarpeet. Plussaa tulee myös siitä, että Euroopan kartta oikeasti näyttääkin Euroopan kartalta. Mikään kuvio ei ole liian pientä, komponentit ovat kauniita ja kortit kestäviä. (Meillä ensimmäinen junakorttipakka kesti oikeasti varmaan sata peliä, ilman suojia)

Vähän miinusta pitää antaa siitä, että värisokea kaverini sanoi, että punainen ja oranssi ovat liian lähellä toisiaan. Toinen miinus tulee siitä, että Helsinki ei ole mahtunut Euroopan karttaan. =)


Viihdyttävyys: 10

No eihän Menolippu- Euroopalle voi antaa muuta kuin täydet pisteet viihdyttävyydestä. Peli sopii niin lapsille kuin kokeneemmillekin, jopa niille joita lautapelit eivät oikein kiinnosta. Harva peli pystyy samaan. Kyllästyminen Menolippu Eurooppaan on lähes mahdotonta. Varmasti jotain pelin suosiosta kertoo kaikki ne lisäosat joita on tullut.

Yleisarvosana: 8+ 

Ehkä olisin toivonut Menolippu Euroopalle parempaakin arvosanaa, sillä kyseessä on kuitenkin huippuluokan peli. Onneksi Menolippujen uudet versiot ovat tuoneet vähän lisäjuttuja esimerkiksi mekaniikkaan, mutta niistä lisää myöhemmin. ;) 


Loppumutinat

Vinkkejä: Kannattaa valita aluksi reitti mikä on mahdollisimman pitkä ja halkaisee kartan vaakasuorassa. Valitse muut reitit tämän yhden ympärille ja pyri tekemään yhtenäinen reitti kaikkiin valitsemiisi kaupunkeihin. Muista että suurimpiin kaupunkeihin on suurin mahdollisuus saada valmiita reittejä, joten pyri käymään mahdollisimman monessa niistä. Rakenna myöskin mahdollisimman nopeasti ne kaupunkien välit joihin menee vain yksi tai kaksi reittiä. Älä pelkää nostaa uusia matkalippuja, vaikkeivat vanhat olisi välttämättä vielä valmiit.

Suosittelen jokaista kokeilemaan jotakin Menolippua, sillä et voi mennä pahasti metsään, vaan olet vakailla raiteilla lautapelien maailmaan.

Suskin kommentti

Enemmän Menolippua pelanneena täytyy sanoa, että ennen suosikkikarttana ollut Eurooppa on vähän jättäytynyt taka-alalle, enkä enää kovin useasti haikaile tämän pelin perään. Euroopan kartta on raskas, johtuen ehkä tunnelireiteistä, joita on joka nurkalla. Ymmärrän, että mikäli tunneleita ei olisi, olisi tiettyjen reittien rakentaminen liiankin helppoa, joten nuo reitit tuovat ehkä joillekin sitä kaivattua lisähaastetta peliin. Eurooppa on perusvarma peli, mutta ei enää kovin sykähdytä minua. Arvosanaksi 7½. 

lauantai 4. helmikuuta 2017

Madeira


Terve pitkästä aikaa! Blogissani on ollut hieman pidempi tauko, mutta se johtuu vain hektisestä elämänvaiheesta. Innostuin tekemään uuden arvostelun, nimittäin tällä kertaa huuruisen suurennuslasini alla on Marcel-Andre Casasolan suunnittelema teos Madeira. Tämä, vuonna 2012 julkaistu, peli tutustuu nimensä mukaisesti lomasaari Madeiran kauniiseen maisemaan.

Pelin tarkoitus

Pelin alussa kukin pelaaja saa valita niin sanotut "toimintakortit", joiden avulla pääsee tutustumaan Madeiran saareen satamakaupunkien, jokien ja teiden kautta. Tämän lisäksi kukin pelaaja saa kaksi pisteytyskorttia, joiden oikea-aikainen käyttö saattaa kanssakilpailijat pettymykseen ja sinut pisteradan kärkeen. Pisteitä saa mm. rakennuksista, materiaaleista ja eläimistä niistä alueista, joita olet ehtinyt vallata.

Puolessa välissä peli heittää häränpyllyä, kun alkaa niin sanottu "toinen" kierros. Tässä vaiheessa oikeastaan kaikki Madeiran aarteet on paljastettu ja nyt viimeisenä oleva pelaaja saa valita ensimmäisenä toimintakortit, jotka sopivat parhaiten hänen tarkoitusperiinsä.

Pelin voittaa tietenkin se, joka kahden pelivaiheen jälkeen saa eniten pisteitä. Loppupisteet koostuvat pelin aikana saaduista pisteistä ja salaperäisistä lintulaatoista, joita pelaaja on kierroksien aikana saattanut kerätä.

PELIN POHDINTAA

Madeira on omiaan, jos nauttii kevyistä "europeleistä". Se viihdyttää jokaisella pelikerralla, koska pelaajien toiminnot ja tavoitteet muuttuvat kesken pelin. Pidän myös Afrikan tähdestä varastetusta ideasta, jossa aarteet ovat aluksi piilossa. Pelin ensimmäinen osa keskittyy pääasiassa tuuriin, toinen osa puhtaaseen taktikoimiseen. Molemmilla keinoilla voi menestyä yhtä hyvin. Tästä syystä peli sopii niin kokeneemmille kuin ensikertalaisillekkin ilman ylivoimaisia piste-eroja. Muutenkin Madeira on omiaan seurapeliksi, koska jos yksi asia on varma niin se, ettei kukaan voi olla huonolla tuulella kun pääsee tutustumaan tähän paratiisisaareen.

Pelin alkujärjestelyt ovat melko helpot ja selkeät, pelaamiseen menee noin 45 minuuttia ja tämä pitää paikkansa lähes jokaisessa pelissä.

Arvostelu

Mekaniikka: 7

Madeiran mekaniikan perusta ei loppujen lopuksi sisällä mitään mullistavia uudistuksia verrattuna niin moneen muuhun europeliin.  Mutta pisteitä tulee ehdottomasti siitä, että pelissä on niin vahvasti tuotu tuurin ja taktiikan yhdistelmä, joka toimii mielestäni oikein hyvin. En ainakaan heti muista muita pelejä, joissa tämä yhdistelmä on näin vahvasti läsnä. Lisäksi suurimman piste-eron saavuttamiseksi omien korttien oikea-ajoittaminen on tärkeää. Kaiken kaikkiaan mekaniikka on juuri sellainen kuin helppoon seurapeliin tahtookin.

Ulkonäkö: 7

Ulkonäkö tuo ensimmäisenä mieleen sanat värikäs ja pirteä. Kartta ei sisällä tekstiä eikä erikoisia symboleja, liekö tämä yksi syy siihen että peli tuntuu niin mahdottoman kevyeltä. Komponentit ovat peruspalikoita, laadukkaita ja yksinkertaisia, jotka ovat varmasti tuttuja kaikille enemmän lautapelejä pelanneille. Miinusta tulee siitä, ettei kartta ainakaan minun mielestäni muistuta edes etäisesti Madeiran karttaa, mutta ehkä kauneus on katsojan silmissä. Kaiken kaikkiaan pelin ulkonäkö on miellyttävää keskitasoa.

Viihdyttävyys: 5 

Olen pahoillani, mutta viihdyttävyydestä joudun antamaan näin heikon arvosanan. Oikeastaan siitä syystä, että vaikka peli vaihtuukin hieman joka kerralla, niin siitä huolimatta kahden-kolmen pelikerran jälkeen peli alkaa tuntumaan tylsältä ja liian helpolta. Peli on loistava ensikertalaisille, mutta menettää tuon hohdokkuutensa aika nopeasti.

Yleisarvosana 6+

Tunnen että tuo 6+ on juuri oikea arvosana tälle pelille. Toiset voivat toki tykätä maasta taivaisiin, toiset taas asettaa tämän Monopolinkin alapuolelle. Tämä arvostelu on minun mielipiteeni, kerro vapaasti, jos olet eri mieltä.



Loppumutinat

Vinkkejä: Kannattaa pyrkiä mahdollisimman nopeasti rakentamaan/valloittamaan vähän kaikkea. Esim: yksi kutakin rakennusta, yksi kutakin eläintä ja yksi kutakin materiaalia, näin sinulla on suurin mahdollisuus napata irtopisteitä vastapelaajien pisteytyskorteista. Näin pistemääräsi oikeastaan kasvaa sitä enemmän mitä enemmän sinulla on vastapelaajia. Peli on 2-4 pelaajalle

Kiinnostavaa taustatietoa

Madeiran kansi näyttää ehkä tutulta mutta nimi on vieras? Tälle löytyy selitys, pelin alkuperäinen nimi on Santa Cruz, yhden Madeiran kaupungin mukaan. Kun peli julkaistiin Suomessa, sen nimeksi muutettiin Madeira, puhtaasti bisnes-syistä, Madeira on sopiva jatko-osa niin sanotuille "lomasaari" peleille - ensimmäinen osa tälle kategorialle oli peli nimeltä Mallorca.

Suskin Kommentti

Pelihyllyä katsellessa tekee useastikin mieli pelata Madeiraa, koska helpohko kartta ja pelityyli iskevät. Ensimmäinen vaihe pelissä on kihelmöivä, toisessa vaiheessa alkaa hieman puuduttaa. En pidä ideasta, että koko peli on paljastettu ja sitten pelataan uusiksi. Voisin pelata ensimmäistä vaihetta montakin kertaa putkeen, mutta toinen vaihe jotenkin kosahtaa kiveen ja silloin muistaa, miksi Madeira ei nouse suosikkipelien listalle. Mutta ehdottomasti valitsen tämän pelin sellaiseen seuraan, jossa ei olla paljoa pelattu lautapelejä - helppo ja turvallinen valinta kaikille! Siksi annan tälle kuitenkin seiskan.