sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Livingstone


Tällä kertaa arvostelussa saksalaisen Benjamin Lierschin teos nimeltään Livingstone. Vuonna 2009 julkaistu peli uppoutuu hienolla tavalla herra David Livingstonen tutkimusmatkoihin Afrikan sydämeen vuonna 1855.


Pelin tarkoitus

Pelissä kuljetaan eteenpäin Sambesi-jokea aina suurille Victorian putouksille saakka. Matkan varrella tehdään tutkimusretkiä syvemmälle sisämaahan ja tutustutaan maan rikkauksiin, timantteihin. Pisteitä saa niin laudalle asetetuista teltoista, kerätyistä timanteista kuin myös korttien tuomista erikoispisteistä. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa... Paitsi... vähiten kuningatar Victorialle lahjoituksia antanut pelaaja tippuu pelistä pisteistään huolimatta.

Pelin pohdintaa

Livingstone-peliä kuvailee ehkä parhaiten sana palapeli, nimittäin peli on ikään kuin parsittu monien eri lautapelien paloista ja ominaisuuksista. Lopputulos ei kuitenkaan missään tapauksessa ole mikään sekametelisoppa vaan kyseessä on hyvin toimiva ja viihdyttävä peli. Tuntuu, että Livingstoneen on valittu juuri ne parhaat ja hauskimmat ominaisuudet kaikista peleistä. 

Pelin pieni koko ja pieni määrä komponentteja tekee pelin oppimisesta nopeaa. Lisäksi alkuvalmistelut eivät vie paljon aikaa, minkä vuoksi peliä voi pelata ihan arki-iltoinakin.



Arvostelu

Mekaniikka: 7

Joka kierroksen alussa yksi pelaaja heittää noppia (2 kutakin pelaajaa kohden). Tämän jälkeen kukin pelaaja valitsee vuoron perään nopan, jonka avulla voi tehdä erilaisia toimintoja. Kinkkistä noppien valitsemisesta tekee se, että seuraavan nopan pitää olla arvoltaan edeltäjäänsä suurempi. Tämä pelin perusmekaniikka on mielestäni erittäin toimiva ja oikein käytettynä sillä voi sopivasti jättää kilpakumppaninsa nuolemaan näppejään.

Muutenkin pelin mekaniikassa on tosi hienoja oivalluksia; esimerkiksi tilanteet, joissa pelin aikana saa vain vähän pisteitä, ovatkin pelin lopussa hyvin arvokkaita.

Kullakin pelaajalla on myöskin aarrearkku, johon saa halutessaan laittaa rahaa. Määrää ei tarvitse muille paljastaa. Mutta pelin lopussa se kenen aarrearkussa on vähiten rahaa, häviää automaattisesti. (Paitsi kaksinpelissä)


Ulkonäkö: 8

Livingstonea voi kyllä sanoa kauniiksi peliksi, sillä komponentteihin on selvästi panostettu. Hienointa pelissä on ehkä kullakin pelaajalla olevat aarrearkut. Pelin alkuvalmistelut ja siivouskin on helppo tehdä kun kunkin värin nappulat voi laittaa oman värisiin arkkuihin. Kaikin puolin pelin ulkomuoto hipoo lähes täydellisyyttä, mutta arvosana tippuu kaksi pykälää koska pistetaulukko (varsinkin kaksinpelissä) on aivan liian lyhyt. Laudalle olisi hyvin ollut tilaa tehdä isompikin taulukko, mutta sen tilalle on laitettu hervottoman kokoiset logot timanttien arvoista. 

Viihdyttävyys: 6

Kaikesta hehkutuksesta huolimatta Livingstone jättää pelaajan vähän kylmäksi. Loppujen lopuksi toimintoja on aika vähän, joten peli alkaa nopeasti toistamaan itseään. Tämän lisäksi oma vuoro on usein vain muutaman sekunnin mittainen, joten peli tuntuu aina liian lyhyeltä. Plussaa tulee ehdottomasti siitä, että peli on toimiva kaksinpelinäkin.


Yleisarvosana: 7

Peli yltää 7-asteikolle. Suosittelen peliä erityisesti pariskunnille, koska juuri tälläisenä arki-illan peruspelinä Livingstone toimii erittäin hyvin. 

Loppumutinat

Mielestäni paras keino menestyä tässä pelissä on aluksi koittaa hankkia "markkinakoju"-erikoiskortti ja sitten haalia iso kasa timantteja, jotka voi tuon kortin avulla muuttaa niin voittopisteiksi kuin rahaksikin. Lahjoita myös usein rahaa Victorialle, näin pystyt aiheuttamaan sopivasti hämmennystä kilpakumppaneissa. Peli on 2-5 pelaajalle.

Suskin kommentti

Viime arvostelun kommenteissa sain hyvän vinkin ottaa arvosteluun vähän naisellista näkökulmaa rakkaan vaimoni kautta, joten sellainen on lisätty edelliseen arvosteluun ja tähänkin:

"Lauri on hyvin tuonut melkeinpä kaikki pointit pelistä esille. Olen samaa mieltä, että peli on varsin lyhyt ja nopeatempoinen - erityisesti kahden pelattuna. Myöskin edellä mainitut timanttierikoiskortit saattavat muuttaa pelin pistetilanteen radikaalisti niin, ettei toisilla pelaajilla enää ole mitään mahdollisuutta saada pisteissä kiinni. On epäreilua, että saadessaan tälläisen erikoiskortin, saa haltuunsa sekä rahaa että pisteitä, kun muut pelaajat joutuvat tekemään kaksinkerroin työtä saadakseen jompaakumpaa. Yleensä automaattisesti tämän kortin saaja voittaa pelin, joten peli jää aika tylsäksi ja yksipuoliseksi. Oma arvosanani pelille on 6½."